Seikkailupaikka: Ympyrän luola

Lähellä erästä syrjäseudun kylää, lähellä valtakunnan rajaa, on korpimetsän kätkössä on pitkä halkeama kalliossa, josta pääsee laskeutumaan maan uumeniin. Paikalliset tuntevat paikan vain nimellä ”Ympyrä”.

Sotien aikaan he tulivat tänne piiloon vainolaisia, mutta viimeiset sukupolvet ovat käyttäneet luolaa ja sen tunneliverkostoa salakuljetukseen.

Luolan suulle on rakennettu portaat helpottamaan laskeutumista, mutta ne ovat mädät ja niljaiset kosteudesta.

Kalliovaaralle syntynyt halkeama on viisi metriä korkea ja päästää sisään jonkin verran keskipäivän valoa. Se on juuri ja juuri tarpeeksi leveä, jotta rotevampikin kulkija voi kantaa mukanaan isompaakin säkki. Mutta taistelu rotkon pohjalla vaatii pitkää keihästä tai terävää puukkoa.

Rakoluolan keskivaiheilla, lähes tyystin piilossa kallion seinämästä sortuneen lohkareen takana, on sisäänkäynti varsinaiseen luolaan. Se poikkeaa niin selvästi alueen muusta kiviperästä, että sen (ja luolan) synnystä kerrotaan lukuisia tarinoita. Useimmissa väitetään veden väen tai vainajien pyrkineen sen kautta aikoinaan ihmisten kiusaksi.

Loivasti alaspäin viettävän kapean käytävän kuljettuaan vierailija saapuu avarampaan luolaan.

Luola on kuin oma pienoismaailmansa maan alla. Sen pohjaa peittää turve- ja sammalmatto ja kalpeat sienet kasvavat kivillä ja kallioiden seinustoilla. Huomattavinta luolassa on kuitenkin sen halki hiljaa virtaava kirkasvetinen joki, sekä iäisyyksiä vanha kivikehä.

Ympyrän muodossa kohoavat melkein nelimetriset kivet hipovat luolan kattoa. Niiden välistä pääsee kulkemaan, eikä niillä näytä olevan mitään selkeää tarkoitusta. Jotkut väittävät nähneensä niiden hohtavan tiettyinä öinä, toiset taas kertovat kuulevansa niiden keskellä kuiskauksia hyvinkin kaukaa maan pinnalta. Onpa useampikin raapustanut niihin myös omat puumerkkinsä tai lemmentunnustuksensa.

Miska Fredmanin #Mapvember -haaste on vuodesta 2016 sosiaalisessa mediassa julkaistu haaste piirtää kartta marraskuun jokaisena päivänä. Tämän vuoden 18. päivän idea oli ”Circle”.

Ympyrän luolasta lähtevät tunnelit kiemurtelevat ja risteilevät satoja metrejä. Harva tuntee kaikkia paikkoja, joista ne päättyvät pinnalle, eikä kukaan ole koskaan onnistunut kartoittamaan koko luolaa. Moisista yrityksistä kyllä kerrotaan tarinoita, mutta yleensä ne päättyvät seikkailijan epäonniseen kuolemaan ja kummitteluun luolissa.

Tämä seikkailupaikka perustuu Sami Uusitalon ideaan vastauksena karttaani.

https://platform.twitter.com/widgets.js

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s