Miten teillä pelautetaan pelejä?
Peliporukkani keikkuu tällä hetkellä neljänkympin lähituntumassa, molemmin puolin. Voin itse todeta valinneeni pelinjohtajuuden. Pidän siitä huomattavasti enemmän kuin pelaamisesta. Toisinaan on kuitenkin pysähdyttävä selventämään itselleen, mitä pelinjohtaminen oikein tarkoittaa – minulle.
Peliporukan kokoaminen ei tule ensimmäisenä mieleen, jos miettiin pelinjohtajan roolia. Mutta väittäisin, että mitä vanhemmaksi peliporukka kasvaa, sitä enemmän PJ:n rooliin kuuluu myös porukan organisointi. Kuinka saada kasaan porukka, joka pääsee pelaamaan samoihin aikoihin. Miten sitouttaa pelaajat peliin? Miten sopia pelipäivät? Missä pelataan?
Kuten aiemmin totesin, olen kasannut peliporukoilleni erilaisia foorumeja, mutta myös Facebook-yhteisöjä, Whatsapp-rinkejä ja tätänykyä myös Discord-kanavan. Kaikilla on ollut oma funktionsa, mutta pääasiassa niiden on ollut tarkoitus helpottaa pelinjohtajan työtä. Tästäkin huolimatta PJ:n ominaisuudessa joudun välillä muistuttelemaan pelaajia oikeasti myös lukemaan nämä uudet viestit.
Voisikin sanoa, että varsinaisen työn teen pelien ulkopuolella. Pelipöydässä voin rentoutua. Pelaajani ovat paitsi oma-aloitteisia, myös kiinnostuneita laajentamaan itse tarinaa. Kun aikoinaan seikkailut piti pelejä varten kirjoittaa pitkiksi läpipeluuohjeiksi, nykyiset muistiinpanoni pelikertoja varten ovat vain muutama ranskalainen viiva mahdollisista siisteistä jutuista.
Olen oppinut luottamaan pelaajiini.
Tällä hetkellä on kuitenkin selvästi nousussa jälleen myös perinteisempi pelinjohtamistyyli, jota voi seurata esim. eri striimeistä tai YouTubesta. Näissä pelinjohtajalla on tyypillisemmin vahvempi rooli viihdyttäjänä.
Henkilökohtaisella tasolla en pysty enää samaistumaan sellaiseen rooliin. Apocalypse Worldin esittelemä ”play to find out what happens”-mentaliteetti on iskostunut liian syvälle.
Vapaampaa pelaamista esitteleviä videoita varmastikin on. En vain ole löytänyt niitä. Niiden mediapresenssi ei ole niin suuri, kuin vaikkapa Critical Rolen.
Lähinnä mietin tätä aloittelevien pelinjohtajien kannalta. Miten he voisivat löytää helpommin myös muunlaisia tapoja pelinjohtamiseen?
Ajatus tähän pohdintaan lähti Suomen roolipeliseuran IG-postauksesta:
Jäin miettimään, onko minulla enää annettavaa suomalaiselle skenelle. Ja vaikkei ajatus varsinaisesti kiteytynytkään timantiksi, niin itse ainakin toivoisin (usealtakin suunnalta skeneä seuranneena), että pelaajat rohkaistuisivat kokeilemaan uusiakin juttuja ja rooleja peleissään.
Tämä onnistuu varmasti parhaimmin juuri henkilökohtaisten kokemusten ja näkyvyyden kautta.
En epäile hetkeäkään, etteivätkö uudet ajatukset ja uudet pelikokemukset vaikuttaisi positiivisesti siihen omaan rooliin pelissä. Mutta se selviää vain pelaamalla.
Disclaimer: Pelinjohtaja (PJ) on termi, josta voidaan kirjoittaa enemmänkin. Mutta sen aika koittanee myöhemmin.
Vastaa