Keskustelu Roolipelaajien Suomessa herätti jälleen inspiraation kirjoittaa omia ajatuksia auki hieman enemmän. Tällä kertaa keskustelun aiheena oli pelaajamäärä peleissä, joita johtaa. Oma suosikkini on monien muiden tapaan neljä, mutta korona-aika on tuonut tähänkin enemmän varianssia.
Tämä varianssi perustuu omalla kohdallani tämän bloggauksen aiheeseen eli miten varmistan jokaisen pelaajan näkyvyyden pelipöydässä?
Spotlight (en ala käyttämään termiä kohdevalo) nimenomaan roolipeleissä tarkoittaa tietyn hahmon (ja sitä kautta pelaajan) nostamista esille ja merkittävään rooliin. Tämä tapahtuu tyypillisesti melko luonnostaan, kun peliporukka on tasapainoinen ja keskittyy nimenomaan yhteisen tarinan luomiseen.
Olen itse lähtenyt aktiivisesti huolehtimaan siitä, että spotlightaan hahmoja tasapuolisesti. Koen sen helpottavan etäpelaamista, jolloin pöydän lukeminen ja kartalla pysyminen ovat normaalia hankalampia – ainakin minulle.
Avainasemassa spotlightin jakamisessa ovat muistiinpanot.
Avainasemassa spotlightin jakamisessa ovat (1) muistiinpanot. Ja nimenomaan omaan (itselleni) käsin kirjoitetut. Oli kyseessä sitten muistilappu, isompi arkki, vihko tai muistikirja (jota itse suosin). Kunhan kirjoittaa asioita muistiin, niin viimeistään jälkikäteen voi huomata, mitä seuraavalla kerralla tulee muistaa.
Muistiinpanoista voi helposti pelien välissä huomata jonkun pelaajan jääneen vähemmälle huomiolle. Kampanjapeleissä tämä korjaantuu helposti (2) kiertävällä spotlightilla. Tyypillisesti pelikerralla nousee keskiöön joku pelaajista ja hänen hahmonsa, mutta kun tiedostan tämän, voin seuraavalla kerralla rakentaa tilanteita, joissa toinen hahmo nousee keskiöön.
(3) Tilanteiden rakentaminen onkin oivallinen keino spotlightin siirtämiseen. Tässäkin tapauksessa muistiinpanoista on hyötyä. Teen ennen pelin (kampanja tai sessio, tällä kertaa sillä ei ole väliä) alkamista listan hahmojen taidoista ja ominaisuuksista. Lista on hyvä pitää simppelinä ja nopeasti tulkittavana.
Jos peli esimerkiksi käyttää tyypillistä ominaisuus+taito ratkaisumallia tilanteisiin, listaan ne ominaisuus & taito -parit, joihin pelaaja on selvästi panostanut. Tämä auttaa luomaan tilanteita, joissa niihin panostanut hahmo pääsee spotlightiin, mikä puolestaan antaa pelaajille myös fiilistä siitä, että heidän valintansa on ollut merkityksellinen. Tämä keino on luonnollisesti hankalin toteuttaa valmisseikkailuissa, mutta ei sen niissäkään pitäisi olla mitenkään ylitsepääsemättömän vaikeaa.

Luonnollisena osana muistiinpanoja ja pelinjohtamisen taitoa on myös (4) pelaajien kuuntelu. Tämän toki pitäisi olla itsestään selvää, mutta nostan sen esille vielä, koska välillä itsekin unohdan sen mahdollisuudet. Pelaajien tulkinta pelistä on väistämättä omanlaisensa. Heidän ajatuksensa ja odotuksensa muokkaavat peliä yhtä paljon, kuin pelinjohtajan suunnitelmat.
Jokainen kokee myös palkitsevaksi omien ideoidensa sisällyttämisen yhteiseen tarinaan. Kun kirjoittaa muistiin pelaajien ideoita ja käyttää niitä heti tai myöhemmin, spotlight kohdistuu pelaajaan ja tätä kautta melko tyypillisesti myös hänen hahmoonsa.
Viimeisenä tärppinä mainittakoon suomenkielisten roolipelien hienon kaksitulkintainen titteli PJ; roolipeleissähän tämä tyypillisesti tarkoittaa pelinjohtajaa, mutta toisissa yhteyksissä sen yleensä mielletään tarkoittavan puheenjohtajaa. Tämänkin roolin sisäistäminen ja oppiminen kuuluu mielestäni hyvään pelinjohtamiseen.
(5) Puheenvuorojen jakaminen ei oikeasti ole mitenkään paha asia, varsinkaan etäpeleissä. Toiset pelaajat luonnostaan ottavat enemmän tilaa pelissä ja jättävät näin toiset varjoonsa. Varsinkin oneshoteissa tämä on mielestäni ehdottomasti huomioitava, jotta jokainen pelaaja saa hahmonsa spotlightiin.
Suosittelen siis ottamaan vahvemmin roolin myös puheenjohtajana ja tarvittaessa suoranaisesti keskeyttämään kovaäänisimmän pelaajan tai (ehkä mieluummin) ohjaamaan puheenvuoron niille hiljaisemmille tarvittaessa. Pelinjohtaja mielletään tyypillisesti puolueettomaksi osaksi peliä, joten hänen ohjauksestaan siirtyvä puheenvuoro on helpompi hyväksyä, eikä sen pitäisi aiheuttaa ryhmän sisäistä skismaa.
Koontina Laurin top5 ajatukset spotlightin jakamisesta pelipöydässä tai etäkeskustelussa:
- Tee muistiinpanoja, jotta tiedät miten ja minkä hahmon nosta spotlightiin.
- Kierrätä spotlightia pelikertojen välillä.
- Rakenna tilanteita muistiinpanojesi pohjalta niin, että hahmojen vahvuudet nousevat esille.
- Kuuntele pelaajia ja huomioi heidän ajatuksensa, jotka monesti johtavat heidän hahmojensa spotlightaamiseen.
- Toimi tarvittaessa puheenjohtajana ja jaa puheenvuoroja myös niille, jotka eivät välttämättä itse uskalla niitä aktiivisesti ottaa.
Toivottavasti näistä ajatuksista oli apua – muillekin kuin minulle. Suositaan kaikki vielä etäpelejä tämän kevään ajan, mutta ennen kaikkea, pidetään pelit pyörimässä.
Hyviä pelejä kaikille!
P.S. Nämäkään keinot eivät tietenkään auta, jos ryhmässä esiintyy spotlightin varastamista. Se kuitenkin kuulunee käsiteltäväksi enemmänkin ongelmallisen pelaamisen postauksessa, jonka joko kirjoitan joskus myöhemmin tai sitten unohdan tyystin.
Vastaa