Jatkoajatuksia Ravenfeastista

Soolopelitestuaksen jälkeen pelasin pari peliä Petrin kanssa. Ne olivat nopeita ja verisiä taisteluja, jotka vahvistivat soolopelistä saamiani vaikutelmia. Viime lauantaina pääsin kuitenkin Ravenfeastin pariin Santun ja Eskon kanssa ja tässä pelissä tulikin niin paljon sanottavaa, että tänään puhutaan siitä.

Pelasimme Ravenfeastin Pillage & Burn-skenaariota, sillä erolla että hyökkääjät (Santtu ja Esko) olivat eri tiimeissä puolustajiani vastaan. Peliteknisesti tämä tarkoitti lähinnä sitä, että hyökkääjät saapuivat kahdesta suunnasta, mutta muita muokkauksia ei skenaarioon ollut tarpeen tehdä – paitsi pelin aikana.

Pillage & Burnissa keskellä kentää on rakennuksia ryöstettäväksi – ja puolustettavaksi.

Juuri pelin aikana mietityt muutokset innoittivatkin tarttumaan tähän taisteluun hieman analyyttisemmin.

Rules As Written

Aiemmissa peleissä pelasin/-mme väärin Death Worthy of a Song-sääntöä. Tällä jätimme instakill-mahdollisuuden yhä toimintaan (koska miksi se olisi muuten Death?), mutta emme jättäneet moraalitestejä vaativia Raven markereita kentälle.

Peliteknisesti tämä olikin oikeastaan ihan hyvä ratkaisu. Vaikka tarinallisesti pidänkin ajatuksesta, että toverin kuolinpaikka on niin brutaali, että se syö moraalia aina, hankaloittaa sellainen peliä hieman liikaa.

Huomasimme myös toisen virheen aiempaan nähden kilpimuurien muodostuksessa. Seurasimme sääntöä tällä kertaa oikein eli sen voi muodostaa vain taistelun ulkopuolella. Temaattisesti tämä oli toki lähempänä totuutta, mutta tämän vuoksi kilpimuureja ei pelissä nyt nähty.

Huolimatta kilpimuurien puuttumisesta Santun kaksi viimeistä hyökkääjää pitivät puolensa surmaten lukuisia puolustajia ja onnistuen kerran toisensa jälkeen olemaan pakenematta (moraaliheitot).

Kilpimuurien puute sai meidät myös pohtimaan, voiko keihäillä hyökätä ”toisesta rankista” ilman kilpimuuria? Ongelmanratkaisua vaativaa tilannetta ei kuitenkaan tullut vastaan, joten sen tulkinta jäi ensi kertaan.

Kotisääntöjä lennosta

Koska molemmat vastustajani olivat kokeneita pelaajia (ja Santtu varsinkin enemmänkin figupelejä pelannut), huomasimme keskustelevamme säännöistä huomattavasti enemmän kuin Petrin kanssa. Ravenfeastin säännöt ovat niin simppelit, etteivät ne koskaan tulleet hauskan pelaamisen tielle, mutta niiden helppous sai meidät sopimaan uusia sääntöjä kesken pelin.

Tämän skenaarion tarkoituksena oli ryöstää taloja ja orjia. Olin kuitenkin asettanut aitaukseen kaksi lammasta rekvisiitaksi. Molemmat ryöstelijät olivat kuitenkin sitä mieltä, että tottahan lampaiden ryöstäminen lasketaan pisteiksi myös!

Säännöt lampaiden ryöstämiseen löytyivät helposti. Figu viereen ja lammas kantoon. Jos sen saa laudalta ulos, saa voittopisteen. Pohdimme myös mahdollisuutta siihen, että lampaan raahaaminen mukana vaikuttaisi figun etenemisvauhtiin. Tällä kertaa päätimme kuitenkin antaa hahmon liikkua normaalilla nopeudella, jotta lampaiden rosvous olisi kannattavaa.

Röyhkeä lammasvaras sai peräänsä kaksi orjaa.

Kilpailuhenkisemmässä pelissä (MESBG? AOSista puhumattakaan) tällaisten sääntöjen sopiminen kesken pelin olisi tuntunut huijaamiselta. Mutta koska vasta opetin Ravenfeastin sääntöjä, pieni lisäys tuntui sopivan hyvin pelin henkeen.

Jälkipyykki

Jälkikäteen huomasin ajattelevani kuinka vapauttavaa tällainen kekseliäisyys oli. Se lisäsi nopeasti peliin roolipelimäisen elementin, eikä haitannut varsinaista peliä mitenkään. Jälleen yksi syy pitää Ravenfeastista!

Omassa lähipiirissä pelin hypettäminen on selvästi herättänyt kiinnostusta. Petri ei aiemmin ollut pelannut figupelejä juuri ollenkaan, mutta nyt olemme jo pohdiskelleet seuraavaa peliä.

Taistelussa Petriä vastaan toisen puolen berserkkinä toimi karhu.

Ravenfeast tuokin pöytään elementin, joka monista figupeleistä hieman saattaa jäädä puuttumaan. Se ei ole vakavaa ja pelaaminen on hauskaa. En sano, etteikö näin voisi olla muidenkin pelien parissa.

Warhammer Underworlds on ollut todella hauskaa, mutta esimerkiksi Warcry on jäänyt omista pelailuistani pois. Pääasiassa koronatauon takia, mutta myös siksi, että peliin tulee jatkuvasti lisää sääntöjä. Tämä tapa toki tukee GW:n markkinataloutta. Mutta kasuaalimmalle (ja ruuhkavuotiselle) pelaajalle se tarkoittaa sääntöjen opettelua joka kerran uudelleen ja uudelleen.

Kaiken kaikkiaan olen kuitenkin erittäin tyytyväinen siihen, että tänä vuonna olen ehtinyt taas figuttamaan useamminkin. Toivottavasti saan pidettyä tahtia yllä ja houkuteltua useampia pelaajia innostumaan taas sotaleikeistä!

Eskon strategia oli kiertää puolustajat ja antaa Santun joukkojen hoitaa taistelu.
Tämä osoittautui lopulta molempien hyökkääjien tuhoksi. Sain keskitettyä puolustajani suuremmalla joukolla tarpeellisiin paikkoihin. (Kuva: Esko)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s