Noppien blastaamisen ensimmäinen vuosi

disclaimer: Tämä postaus on kirjoitettu syyskuussa ja on ajastettu julkaistavaksi silloisena vuosipäivänämme. Syystä tai toisesta ajastus ei ole toiminut, enkä ole huomannut asiaa tarkistaa. Joten tässä nyt pohdintoja viime syksyltä, uuden vuoden alkuun.

Vuosi sitten syyskuussa saimme viimein Ville Halosen (Halski) kanssa avattua uuden suomenkielisen pelailu-/nörtteilyblogin. Asiaa suunniteltiin puolivillaisesti pidempäänkin, mutta nimen löytyminen helpotti tehtävää. Nyt syntymäpäivien kunniaksi ajattelin hieman kerrata kulunutta vuotta ja luodata tulevaa.

Diceblasters syntyi tekijöiden tarpeesta tuottaa sisältöä ja jakaa ajatuksiaan. Aiemmin bloggasimme aktiivisesti Redemundin killan GuildBlogissa, mutta lähes poikkeuksetta englanniksi. Suomenkielinen kirjoittaminen vaatikin alkuun hieman totuttelua. Henkilökohtaisesti suurempi muutos oli kuitenkin taivoitteellisuuden väheneminen.

Englanniksi blogatessa lukijakuntamme oli huomattavasti laajempi. Sen perusteella saatoimme lähestyä myös julkaisijoita arvosteluehdotuksilla ja muilla yhteistyökuvioilla. Diceblastersin kanssa emme ole (ainakaan) vielä tehneet minkäänlaista yhteistyötä minkään tahon kanssa. Tämä on omalla tavallansa ollut hyvin vapauttavaa. Väittäisin myös, että olemme molemmat kehittyneet ihmisinä GuildBlogin avaamisesta (2013).

Käytännössä tämä on tarkoittanut mm. hyvin vaihtelevaa julkaisutahtia. GuildBlogin kanssa uusia tekstejä oli syytä tuottaa tasaiseen tahtiin, jotta kävijämäärät pysyivät riittävän korkeina. Diceblastersin kanssa julkaisuja on tehty silloin, kun jotakin sanottavaa on ollut. Toivottavasti tämä on näkynyt sisällöllisesti kiinnostavina juttuina; saamme palaute on ainakin ollut pelkästään positiivista.

Kulunut vuosi

Ropesession striimausta varten tehty chatlog tausta, jota ei valitettavasti vielä ole käytetty.

Jos katsoo WordPressin omaa statistiikkaa julkaisuistamme viimeisen vuoden ajalta, on helppo huomata, että luetuimpia juttujamme ovat juuri ne, joissa on ollut mukana eniten omaa tunnetta.

Roolipelien tarinastruktuuri osui hyvään kohtaan keskustelua Roolipelaajien Suomi -ryhmässä (Facebook) ja keräsi hetkessä isoimmat lukijamäärät tältä vuodelta. Juttelimme Halskin kanssa hetki sitten siitä, miten ropeblogeja lukevat ihmiset lienevät pääasiassa niitä, jotka kasvoivat Maguksen, Claymoren, Seikkailijan ja kumppaneiden kanssa. Eli niitä jotka ovat nyt saavuttaneet ”kunnioitettavan harrastajaiän” – niitä joille harrastusteorian lukeminen on yhä tapa. Roolipelien tarinastruktuuri lienee jo otsikkonakin sellainen, että se on helppo ohittaa, mikäli teorian pohdinta ei niin kiinnosta.

Vaikka lukijamäärässä mitaten Vuosi on 2020. Miltä maistuu Babylon 5? jää edellisestä hieman jälkeen, väittäisin sen olevan suosituin tekstimme. Se saa jatkuvasti uusia satunnaisia lukukertoja. Tämänkin perusteella voimme hyvin päätellä, että lukijakuntamme kallistuu enemmän vanhempaan kuin nuorempaan polveen harrastajia.

Näiden kahden suosituimman jutun jälkeen lukijoita näyttäisi selvästi kiinnostavan miniatyyripelaaminen, sekä uudehkot pelit. Peliesittelyt ovat keränneet (meidän blogillemme) paljon lukukertoja ja miniatyyrifiilistelyt ovat kovassa nousussa. Arvatenkin paljolti oman innostuneisuuteni johdosta. Kun kirjoittaa jostakin aiheesta enemmän, sitä väistämättä myös luetaan enemmän.

Pohdintoja tulevasta

Koska syksy tuntuu aina itselleni olevan luovuuden aikaa, on kerrankin ollut fiiliksiä suunnitella ja pohtia tulevaa.

Bloggauksissa nähtäneen samanlaista aktiivisempaa kautta kuin viime vuonna. Tämä jo pelkästään sen takia, että kun on aikaa ja peliseuraa pelata enemmän, myös sanottavaa tuppaa olemaan enemmän. Tällä hetkellä näyttää kuitenkin harmittavasti siltä, että roolipeleihin liittyvä sisältö jäänee vähäiseksi, sillä figupelit näyttävät järjestyvän huomattavasti helpommin.

Kuluneen vuoden aikana yritin puolivillaisesti käynnistellä Diceblastersin striimauskuvioita, mutta niitä jouduttaneen yhä odottelemaan pidempään.

Diceblasters Podcastin intro, tekijänä: Petri Kuha

Sen sijaan olemme kaikkien muiden coolien tyyppien esimerkkiä seuraten suunnitelleet podcastien tekemistä. Ja poikkeuksellisesti jopa hyvin aktiivisesti ja seikkaperäisesti. Näyttäisi siltä, että satunnaisempien aiheiden rinnalle kehittyy kokonaisuus teemalla ”UFOt ja salaliitot roolipeleissä”. Olemme jopa saaneet varattua vierailijoita näihin keskusteluihin.

Itse toivoisin myös pääseväni osallistumaan coneihin. Erityisesti cosplay-kuvaaminen oli äärimmäisen mielenkiintoista näin harrastuspohjaltakin ja muutenkin tekisi varmasti hyvää tavata uusia tuttavuuksia internetin ulkopuolella.

Kiitoksia kaikille Diceblastersia lukeneille ja kommentoineille tai muuten vaan mukana olleille. Vaikka juuri tämä blogi onkin pääasiassa omien ajatustemme jäsentämistä varten, on aina ihan mahtavaa huomata, että ajatukset ja jorinat kiinnostavat muitakin.

Oikein hyvää syksyä ja pelejä kaikille!


No nyt voidaankin tarkistaa jo heti, mitä kolmisen kuukautta sitten tuli sanottua. Koronan kiristyminen on vaikuttanut huomattavasti peleihin ja pelaamiseen. Olin syksyllä myös paljon kipeänä (ei ruttoa, mutta poskiontelon tulehdus, jos haluatte tietää), mikä vaikutti myös kirjoitusaktiivisuuteen.

Podcast-kuviot eivät ole edenneet yhtään mitenkään, mutta edelleen se on ajatuksissa. Samoin coneihin osallistuminen, vaikka se näyttääkin aika kaukaiselta haaveelta.

Blogin puolesta vuosittaista kasvua oli runsaastai! Yli viisisataa kävijää enemmän, kuin aloitusvuonna 2020, vaikka julkaistujen artikkelien määrä oli lähes sama. Viime vuoden suosituimmaksi jutuksi nousi Susikurun aarre, mikä tietenkin lämmittää mieltäni kovasti. Palautekin sen suhteen oli hyvin positiivista. Voisimme kenties lisätäkin fiktion määrää, koska skenaarioraporttejakin luetaan melko tasaisen kiinnostuneesti.

Tästä lienee hyvä jatkaa! Varsinkin jos tämä kirjoitus nyt oikeasti pääsee eetteriin asti… 😅

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s